Додати оголошення
Преміум оголошення
Як не стати жертвою шахраїв
1538 2012 » Червня » 28 о 23:50
Як не стати жертвою шахраїв в інтернеті
Мета шахрайства в інтернеті це, як правило, отримати від Вас гроші. При цьому, взамін обіцяється який-небудь товар, виконання деяких послуг, влаштування на роботу і т.п. Приманка (те, що обіцяється) звичайно виглядає набагато привабливіше, ніж аналогічні пропозиції на ринку (товар дешевше або навіть безкоштовно, робота легка і прибуткова, кредит по низькій ставці, швидке збагачення на вкладеннях).

Приклади:
1) Пропонується дешево електронна новинка: спочатку ви перераховуєте гроші, потім товар Вам висилається поштою. Реально, після переведення грошей, через деякий час Вам повідомляють, що товар затримали на митниці і потрібно заплатити ще мито. Потім заплатити ще за щось, потім ще .. - Товару Ви так і не побачите.

2) Безкоштовно пропонується цуценя "дорогої породи", потрібно заплатити тільки за "доставку" з іншого міста.

3) Дешево пропонується оренда квартири, адресу повідомлять після "завдатку".

4) Пропонується кредит під 2% річних, за посередництво в отриманні потрібно попередньо заплатити.
...
Основне правило: Купуючи що-небудь, спочатку отримаєте товар або послугу, тільки потім платите гроші. Якщо це неможливо, відмовтеся від угоди. (Для даного правила є винятки - про це нижче.)

Так, наприклад, за доставку цуценя, можна заплатити при його отриманні. Товар поштою можна висилати належним платежем - оплата при отриманні (хоча до оплати важко переконатися, що в посилці саме той товар). Кращий спосіб отримання - доставка кур'єром, - перед оплатою можна перевірити якість товару, комплектність, документи, гарантійний талон.

Винятки.
Можна платити вперед (ризик не високий), якщо:
- покупка здійснюється у великому, широко відомому, існуючим довгий час інтернет-магазині, такому як ozon.ru, amazon.com і т.п.;
- купується ліцензія на програмне забезпечення, яке Ви вже скачали, встановили і вже перевірили в роботі. При цьому треба тільки переконатися, що Ви платите саме розробнику.

!!! Не платите за неотриманий товар через Western Union - солідні інтернет магазини приймають оплату на своєму сайті (PayPal, банк.карти), а переказами через Western Union часто користуються Нігерійські шахраї (при цьому представляються фірмою із США або Англії).

Будьте обережні , якщо масово рекламується дуже привабливе пропозицію, пам'ятайте:
- не існує легкої і прибуткової роботи на дому - Вас обманюють;
- новий дуже дешевий товар - або не якісний, або поставка не передбачається;
- якщо Ви не "профі" у фінансових справах, беріть кредит тільки у великих відомих банках, і, навіть при цьому, покличте на допомогу юриста, щоб він уважно перевірив Договір. Якщо Вам дають кредит за ставкою нижчою, ніж на депозитах в банках - це шахрайство.

Нерідко шахраї за невелику суму пропонують різного роду допомогу (пристрій на роботу, пошук квартири тощо), при цьому, запевняють в 100%-м успіху. Іноді здається, що сума не велика - не шкода, але врахуйте, зв'язуючись з різного роду шахраями, Ви втрачаєте не тільки гроші, але і час, і "нерви".

Якщо виникають сумніви, не полінуйтеся, наберіть в пошуковій системі або "назва фірми", або ключові фрази з оголошення, або найменування товару, або номер телефону, skype тощо і почитайте відгуки по даній пропозиції. Якщо відгуки негативні або їх немає, відмовтеся від угоди.

Уникайте фінансових пірамід , не вірте, що Ваші вкладення будуть рости, як на дріжджах. Пам'ятайте, всі не можуть стати багатими, так як кількість грошей в країні обмежено. У фінансових пірамідах збагачуються тільки організатори.

Інші способи шахрайства

Якщо Вас просять телефонувати (для обговорення деталей угоди) тільки зі стаціонарного телефону або лише з телефону певного оператора мобільного зв'язку, будьте обережні, за розмова можуть зніматися немислимі гроші. Насторожитеся, якщо після довгої розмови Вас просять передзвонити пізніше - шахраї, можливо, використовують тариф з поповненням свого рахунку за розмови. Перевірки також (за номером), де знаходиться абонент у Вашому місті чи ні. Якщо ні, постарайтеся скористатися дешевою зв'язком, наприклад, Skype. При сумнівах, перевіряйте баланс рахунку до і після дзвінка.
Коментарі: 2
avatar
0
1 Анюнька • 10:38, 29.06.2012
Дякую адмін, за важливу і корисну інформцію!
avatar
0
2 Адмін • 11:23, 29.06.2012
Будь ласка! wink
omForm">
avatar